Εργατικό Δίκαιο

Εργατικό Δίκαιο ονομάζεται το σύνολο των κανόνων δικαίου που ρυθμίζουν τη κοινωνική σχέση εξαρτημένης εργασίας, επ' αμοιβή και την νομική θέση εκείνων που κατ' επάγγελμα αποζούν από αυτήν.

Πολλά είναι τα ζητήματα που μπορούν να ανακύψουν κατά τη λειτουργία μιας ατομικής σύμβασης εργασίας, τόσο από την πλευρά του μισθωτού όσο και από την πλευρά του εργοδότη.

Βασικό πρόβλημα που προκύπτει είναι αυτό της μη καταβολής των δεδουλευμένων, δηλαδή της μη καταβολής στον μισθωτό των νόμιμων αποδοχών του για την εργασία που έχει προσφέρει στον εργοδότη του. Η διεκδίκησή τους, είτε σε πρώτο χρόνο ενώπιον των Σωμάτων Επιθεώρησης Εργασίας είτε, μεταγενέστερα ενώπιον των Δικαστηρίων της χώρας, μπορεί επιτυχώς να ολοκληρωθεί, εφόσον υπάρχει η κατάλληλη νομική συνδρομή.

Άλλο ζήτημα εξίσου συχνό και σημαντικό είναι οι επιπλέον ώρες εργασίας τις οποίες αναγκάζεται ο μισθωτός να παρέχει για να ανταπεξέλθει στον όγκο της εργασίας του, οι οποίες άλλοτε χαρακτηρίζονται με τον όρο υπερωρία και άλλοτε ως υπερεργασία και κυρίως το ποσό της αμοιβής του για αυτές.

Επιπλέον, ενδεχομένως να προκύψει και η περίπτωση εργατικού ατυχήματος και η εξ αυτού αποζημίωση που μπορεί να διεκδικήσει ο παθών εργαζόμενος ή η οικογένειά του στην περίπτωση θανάτου του, η οποία διεκδικεί χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης. Εργατικό είναι το ατύχημα εκείνο που προήλθε από αιφνίδιο και βίαιο γεγονός, στα πλαίσια της εργασίας του μισθωτού και εφόσον οφείλεται σε πταίσμα του εργοδότη, μπορεί ο μισθωτός μέσω αγωγής στα πολιτικά δικαστήρια να διεκδικήσει την αντίστοιχη αποζημίωση. Η προσφυγή σε ορθά καταρτισμένο και έμπειρο Δικηγόρο, αποτελεί εχέγγυο για την πλήρη ικανοποίηση των δικαιωμάτων του.

Από την άλλη πλευρά, και οι εργοδότες αντιμετωπίζουν προβλήματα, ιδίως όταν οι εργαζόμενοι δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντα τους και δεν τηρούν προσηκόντως τις συμφωνηθείσες υποχρεώσεις τους που απορρέουν από την σύμβαση εργασίας τους.

Το ζητούμενο σε κάθε περίπτωση, είναι η ορθή καθοδήγηση και η συνδρομή του κατάλληλου νομικού, έτσι ώστε οι όποιες ανακύπτουσες διαφορές στο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων να επιλύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το γραφείο μας αναλαμβάνει εργατικές διαφορές με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, εργατικά ατυχήματα, διεκδικήσεις δεδουλευμένων, αποζημιώσεων απολύσεως και επιδομάτων, συμβάσεις εργασίας, ομαδικές απολύσεις και εν γένει ζητήματα που άπτονται των σχέσεων εργοδοτών – εργαζομένων.

Ο επικεφαλής του γραφείου μας Γρηγόριος Ι. Γιαννούλης κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης «Δίκαιο της Επιχείρησης», με κατεύθυνση στο Εργατικό Δίκαιο. Έχει δε χειριστεί επιτυχώς πλήθος εργατικών υποθέσεων σχετικά με μη καταβολή μισθών, καταχρηστική μετάθεση εργαζομένου, καταγγελία συμβάσεων εργασίας, διαθεσιμότητα εργαζομένων, σύστημα εκ περιτροπής εργασίας εργαζομένων και διακρίσεις σε βάρος εργαζομένων.