Εκκλησιαστικό Δίκαιο - Ζητήματα Θρησκευτικής Ελευθερίας
Η νομολογία, τόσο του Συμβουλίου της Επικρατείας όσο και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βρίθει τα τελευταία χρόνια από υποθέσεις που άπτονται της ύλης του Εκκλησιαστικού Δικαίου, καθιστώντας αδήριτη την ανάγκη για οριοθέτηση των θεματικών του οριζόντων. Δύο, λοιπόν, είναι τα κύρια γνωστικά πεδία του Εκκλησιαστικού Δικαίου: η συνταγματική διαμόρφωση των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας και το ατομικό δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας. Το Εκκλησιαστικό Δίκαιο συνδέεται άρρηκτα με το συνταγματικό και το δημόσιο δίκαιο, καθότι τα εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα είναι ως επί το πλείστον δημοσίου δικαίου, ενώ βρίσκεται σε συνεχή αλληλεπίδραση με όλους τους κλάδους του δικαίου.
Η Εκκλησία της Ελλάδος αποτελείται από δύο τμήματα, την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος και τις Μητροπόλεις του Οικουμενικού Θρόνου στις περιοχές των λεγόμενων «Νέων Χωρών», που εξακολουθούν να υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, έχουν δοθεί όμως επιτροπικώς για διοίκηση στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος. Στην Ελλάδα υφίστανται όμως και έτερες εκκλησιαστικές δικαιοδοσίες, όπως η ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης, η αυτοδιοίκητη περιοχή του Αγίου Όρους και η Δωδεκάνησος, η οποία και μετά την ενσωμάτωση της στην Ελλάδα εξακολουθεί να υπάγεται εκκλησιαστικώς στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.
Το δικηγορικό μας γραφείο διαθέτει εξειδίκευση και πείρα στον χειρισμό θεμάτων που άπτονται του Εκκλησιαστικού Δικαίου, μπορούμε να παρέχουμε νομική υποστήριξη σε θέματα θρησκευτικού ποινικού δικαίου, εκκλησιαστικών δικαστηρίων, θέματα κληρονομικής διαδοχής μοναχών, θέματα καταστατικής οργάνωσης και λειτουργίας ιερών μονών και ησυχαστηρίων, καθώς και σε θέματα διαχείρισης εκκλησιαστικής/μοναστηριακής περιουσίας.
Επίσης, το γραφείο μας αναλαμβάνει τη νομική υποστήριξη έτερων θρησκευμάτων, την διαδικασία χορήγησης άδειας λειτουργίας ευκτήριου οίκου, καθώς και υποθέσεις παραβίασης της θρησκευτικής ελευθερίας.
Ο επικεφαλής του γραφείου μας Γρηγόριος Ι. Γιαννούλης είναι υπ. Διδάκτωρ Εκκλησιαστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, ενώ αναλαμβάνει ο ίδιος προσωπικά το χειρισμό των σχετικών με την θρησκευτική ελευθερία υποθέσεων προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των εντολέων μας.